Ezine: kan du lykkes økonomisk?

Å starte en ny bedrift eller virksomhet er ikke enkelt, og det samme gjelder eziner. Hvilke forutsetninger har du for å lykkes med å gjøre hobbyen til ditt levebrød?

Mange små bedrifter starter med å utarbeide en plan for å få andres oppmerksomhet. Det gjør man ikke for kundenes del, men for å overbevise potensielle långivere eller investorer. Skal du satse, må du gjerne låne litt, og da må du ha en plan som er overbevisende nok til å få andre til å tro på deg og ditt prosjekt. Det er betydelig enklere hvis vedkommende er en venn, bekjent, eller kanskje et familiemedlmodern_communication_technology_flat_illustration_by_cursorch-d72tm9fem. Uansett søker alle en eller annen slags form for trygghet samtidig som de kaster seg ut i det med å ta en risiko. Skal du hente penger, må du bygge opp din evne til å overbevise andre, ikke bare på kundesiden men også på kapitalsiden.

Før du inviterer andre til å investere eller låne ut penger, er det viktig at du selv får oversikt over din økonomiske situasjon og behov. Hovedspørsmålet er hvor mye kapital du trenger for å komme i gang. Det kommer alt an på hvor ambisiøst du har tenkt å satse, og hva slags strategi du velger. Hvis du ikke har tenkt å ansette noen andre, sparer du selvfølgelig mye penger, men du vil også risikere og få alt for mye jobb og bli utbrent.

Generelt lønner det seg å være ganske konservativ, man kan nesten si pessimistisk, når det gjelder å anslå hvor mye kapital, tid og krefter som kreves for å komme godt i gang med en ny virksomhet, og også når det gjelder å anslå hvor lang tid det tar før prosjektet blir selvbærende og bærekraftig. Selv om det generelt skal mye optimisme og glød til for å lykkes, må du også ha en Plan B for når små og store ting går skeis.